Jacobien de Rooij

Jacobien de Rooij (Rotterdam, 1947) studeerde in 1970 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Sedert vele jaren woont en werkt zij in Haarlem. Zij is een kunstenaar die inmiddels een grote hoeveelheid indrukwekkende, monumentale tekeningen heeft gemaakt. Zij sluit aan bij de traditie van Nederlandse landschapsschilders en voegt daar in maatvoering en materiaalgebruik het hare aan toe. “Meesteres over het krijt is zij”, en “natuur-die-de-natuur-overstijgt” aldus Jeanne Prisser in de Volkskrant, 2015. Opvallend is dat ondanks het schijnbare realisme van haar werk, ze nooit iets natekent. Al haar werk is een verbeelding van de waarneming naar de natuur.
Haar werk is vertegenwoordigd in tal van museale en institutionele collecties waarbij de verwerving van een vijftal van haar werken door het Rijksmuseum te Amsterdam in 2019 als een bekroning van haar kunstenaarschap kan worden gezien.

Kijk dan! De tekeningen van Jacobien de Rooij
Inmiddels is de derde uitgebreide editie van onze uitgave “Kijk dan! De tekeningen van Jacobien de Rooij” verschenen. Het boek is hardcover gebonden, omvat 116 pagina’s op het royale formaat van 290 x 290 mm. Het boek bevat een beschouwing door Alex de Vries waarin uitgebreid wordt ingegaan op de ontwikkelingen in het werk van Jacobien de Rooij. Naast werken uit de periode vanaf 1987 bevat het boek vooral veel recent werk tot en met 2022. Nu te koop voor € 39,95 inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Klik hier om te bestellen

Jacobien de Rooij’s Vogelgids
Bijzondere en gelimiteerde uitgave

De honderd tekeningen in deze vogelgids maakte Jacobien de Rooij na een periode van jaren waarin ze vooral landschappelijke onderwerpen tekende ontleend aan het Ierse getijdengebied met ‘Rockpools’ en ‘Tidepools’ die ze op metersgrote formaten uitwerkte. Begin 2023 besloot ze kleinere tekeningen te maken die voor veel meer mensen toegankelijk zijn.
Het is Jacobien erom te doen te bevestigen dat haar vogel een tekening is, dat er geen fotografische illusie mee wordt beoogd. Haar vogels zijn echt getekend, en deze honderd tekeningen laten zien hoe groot haar liefde voor vogels is.
108 pagina’s full color, hardcover, gelimiteerde en genummerde oplage van 100 exemplaren. Het boek kost € 49,95, inclusief BTW en verzending binnen Nederland.
Klik hier om te bestellen

 

 

 

Rockpool (Sterren), 200 x 150 cm, 2018, pastel op papier

Broccato, 220 x 291 cm, 2013, houtskool en pastel op papier

Werk van De Rooij is in de volgende collecties opgenomen: Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Amsterdam, Provinciale tekeningen collectie Utrecht, Gemeente Utrecht, Jan Cunen centrum Oss, Noord Brabants Museum Den Bosch, ABN Amro bank, Hoge Raad, Europees parlement, Nederlandsche bank, LUMC Leiden, Triodos Bank, Ziekenfondsraad, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Justitie, KF Heinstichting Utrecht

Klik hier voor de website van Jacobien de Rooij