Marten Hendriks

Bestel hier de nieuwe uitgave “Marten Hendriks | Een zwaluw uit Zweden”

Marten Hendriks (Doetinchem 1941) is meer dan vijftig jaar professioneel actief in de hedendaagse beeldende kunst. Hij werd tussen 1958 en 1963 opgeleid als schilder aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem.
Aan de Arnhemse academie leerde Hendriks zijn echtgenote Elli Slegten (Wijhe, 1939) kennen. Met haar kreeg hij dochter Rosemin (1968) en zoon Lieven (1970), die ook allebei kunstenaar zijn geworden.
De eerste tien jaar van zijn beroepspraktijk heeft Hendriks hoofdzakelijk geschilderd en getekend. In 1972 kreeg hij zijn eerste grote tentoonstelling in het Gemeentemuseum Arnhem. Door dat overzicht kwam hij tot het inzicht dat hij niet een levenslange praktijk als kunstschilder wilde. Hij ging experimenteren met allerlei materialen en middelen. Zijn belangstelling voor grafiek leidde tot 16 mm films en performatieve acties. Ook ontwikkelde hij videokunst, geluidskunst, mail art en allerlei andere toepassingen voor zijn beeldende ideeën.
In 1977 werd Marten Hendriks aangesteld als docent aan zijn voormalige opleiding en tot 2001 zou hij een invloedrijk docent zijn aan de opleiding ‘Vrije Kunst’ (autonome beeldende kunst) van de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. De invloed van Marten Hendriks op een aantal generaties kunstenaars die in Arnhem zijn opgeleid wordt door veel van zijn oud-studenten onderkend.
Hoewel Marten Hendriks zijn belangstelling voor tekenen en schilderen nooit kwijt is geraakt, heeft hij zich de laatste twee decennia vooral ontwikkeld tot een kunstenaar die met de nieuwste digitale media werkt als een hedendaagse voortzetting van grafische beeldtaal. Hij legt daarbij een uitzonderlijke interesse aan de dag voor architectonische vormen en structuren in zowel kleinschalige als grootschalige projecten, uitgevoerd als handzame print of als monumentale toepassingen in de openbare ruimte.

U kunt hier onze uitgave Marten Hendriks Leven / Werk bestellen.

Studie, Onvoltooide Beeldindex, 2013 – heden

Computerprints, details Image Index Strip, 2015 – heden

Schilderij, Columns, 1996, Collectie Heden, Den Haag

Piëzografie, Provisional Model, 2016

Zeefdruk, zonder titel, 1993