Uitgeverij De Zwaluw

Boeken Blijven

‘Boeken blijven’ is ons motto. Alles wat online wordt gepubliceerd en digitaal wordt opgeslagen heeft een beperkte levensduur, zelfs alles wat in de cloud is opgeborgen lost uiteindelijk op. Dat geldt niet voor boeken: hierin wordt de inhoud letterlijk vastgelegd. Niet alleen voor nu, maar zeker ook voor de verre toekomst.
Het grote voordeel van het digitale tijdperk is wel dat het de boekproductie veel toegankelijker en flexibeler heeft gemaakt. Uitgeverij De Zwaluw heeft zich gespecialiseerd in het maken van boeken met kunstenaars die daar persoonlijk nauw bij betrokken willen zijn. Naast tekst, redactie, ontwerp en productie adviseert De Zwaluw over financiering en fondswerving van kunstenaarspublicaties in kleine oplagen.

De voordelen
Het traditionele in offset gedrukte boek was tot voor kort dé manier om als kunstenaar een boek te maken. Het had als voordeel dat bij hogere oplagen de kostprijs laag was, en als nadeel dat bij kleinere oplagen de prijs enorm hoog was. De laatste jaren is de vraag naar papieren drukwerk afgenomen. Grote oplagen hebben voor specifieke kunstenaarspublicaties daarom veelal geen zin. Door de kwaliteitsontwikkeling van digitaal drukwerk is het aantrekkelijk geworden om kunstenaarsboeken in kleine oplagen te maken die precies voldoen aan de vraag uit de markt . Bij toenemende belangstelling is digitaal drukwerk tegen een vaste, lage kostprijs bij te bestellen en is snelle levering gegarandeerd.

Tekst en ontwerp
Uitgeverij De Zwaluw is een onderdeel van het bureau Stern / Den Hartog & De Vries dat inmiddels ruim twintig jaar bestaat. Jan Willem den Hartog is ontwerper en uitgever en verzorgt in hechte samenwerking met de kunstenaar de opzet, samenstelling en het ontwerp van het boek. Auteur Alex de Vries bezoekt de kunstenaar op het atelier en schrijft de tekst voor het boek of hij is verantwoordelijk voor de (eind)redactie van een tekst van een andere schrijver of schrijvers.

Aanpak
In overleg met de kunstenaar wordt een realistische oplage bepaald van het aantal boeken dat minimaal kan worden verkocht. Door die op voorhand te laten bestellen via het netwerk van de kunstenaar en de uitgever is de kostendekking verzekerd. De kunstenaars met wie De Zwaluw tot nu toe heeft samengewerkt hebben naderhand vaak extra oplagen laten drukken omdat de vraag groter bleek dan gedacht.

Voorbeelden
Uitgeverij De Zwaluw heeft met een aantal kunstenaars oeuvre-overzichten gemaakt zoals met Henriëtte van ’t Hoog, Simon Oud, Jacobien de Rooij en Lotte van Lieshout. Dat zijn meestal boeken van 120 pagina’s of meer op flink formaat, genaaid gebonden, veelal in hard cover.
Andere boeken betreffen meer specifieke kleinere publicaties over projecten of voor bijzondere tentoonstellingen gemaakt werk. Voorbeelden daarvan zijn onder meer publicaties van Eliane Gerrits, Marit Dik en Tineke Porck.
In opdracht van derden maakt De Zwaluw ook meer omvangrijke boeken over uiteenlopende onderwerpen, zoals een reeks kunstbeschouwingen van Michiel Morel, de adviespraktijk van de Haarlemse stadsbouwmeester Max van Aerschot en een overzicht van historisch publiciteitsmateriaal van geneesmiddelenfabrikanten voor de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers.

Traditioneel drukwerk
Uitgeverij De Zwaluw heeft een lange staat van dienst in het produceren van boeken in offset als grotere oplagen gewenst zijn, zoals de monografieën over Marten Hendriks, Peter Baren en Piet Slegers of omvangrijke publicaties bij grotere tentoonstellingen van kunstenaars als Harmen Brethouwer, Isabel Ferrand, CWM Dolk en anderen.

Ben je toe aan een publicatie over je kunstenaarschap en een overzichtelijke documentatie van je werk? Maak dan een boek met Uitgeverij De Zwaluw. Neem contact met ons op en we komen op atelierbezoek om concrete plannen te maken over inhoud, financiering, presentatie, verspreiding en publiciteit.

In de ruim 30 jaar van haar bestaan heeft uitgeverij de Zwaluw een klein maar zeer fijn fonds opgebouwd met voornamelijk publicaties over beeldend kunstenaars. Deze boeken werden vrijwel allemaal in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaars gemaakt.

Met en voor de volgende kunstenaars maakten wij fraai uitgevoerde uitgaven: Han Janselijn, herman de vries, Marten Hendriks, C.W.M. Dolk, Jelis van Dolderen, Mirjam Kuitenbrouwer, Lotte van Lieshout, Jacobien de Rooij, Leon Adriaans, Henriëtte van ‘t Hoog, Gracia Khouw, Harmen Brethouwer, Isabel Ferrand, Albert Van Der Weide, Max van Aerschot, Roland Sohier, Ad van Campenhout, Peter Baren, Piet Slegers, Eliane Gerrits en Simon Oud.

Wil je ook een boek laten produceren en uitgeven? Kijk dan op onze sternsite.

Leverbare boeken zijn via onze webshop te bestellen.
Binnen Nederland betaalt u geen verzendkosten.