Uitgeverij De Zwaluw

Boeken Blijven

Drukwerkbegeleiding en financiering
‘Boeken blijven’ is ons motto. Alles wat online wordt gepubliceerd en digitaal wordt opgeslagen heeft een beperkte levensduur, in tegenstelling tot een gedrukt boek. Zelfs alles wat in de cloud is opgeborgen, lost uiteindelijk op. Dat geldt niet voor papieren drukwerk. Het grote voordeel van het digitale tijdperk is wel dat het drukwerk veel toegankelijker en flexibel heeft gemaakt. Uitgeverij De Zwaluw heeft zich gespecialiseerd in het maken van boeken met kunstenaars die daar persoonlijk nauw betrokken bij willen zijn. Naast tekst, redactie, ontwerp en drukwerkbegeleiding adviseert De Zwaluw over financiering en fondswerving van kunstenaarspublicaties.

De voordelen
Het traditionele in offset gedrukte boek was tot voor kort dé manier om als kunstenaar een boek te maken. Het had als voordeel dat het drukwerk een goede kwaliteit had en dat bij hogere oplagen de kostprijs laag was. De laatste jaren is de vraag naar papieren drukwerk afgenomen. Grote oplagen hebben voor specifieke kunstenaarspublicaties daarom veelal geen zin. Door de kwaliteitsontwikkeling van digitaal drukwerk is het aantrekkelijk geworden om kunstenaarsboeken in kleine oplagen te maken die precies voldoen aan de vraag uit de markt . Bij toenemende belangstellig is digitaal drukwerk tegen een vaste, lage kostprijs bij te bestellen en is snelle levering gegarandeerd.

Tekst en ontwerp
Uitgeverij De Zwaluw is een onderdeel van het bureau Stern / Den Hartog & De Vries dat inmiddels ruim twintig jaar bestaat. Jan Willem den Hartog is grafisch ontwerper en verzorgt in hechte samenwerking met de kunstenaar de vormgeving van het boek en de productie ervan. Auteur Alex de Vries bezoekt de kunstenaar op het atelier en schrijft de tekst voor het boek of hij is verantwoordelijk voor de (eind)redactie van een tekst van een andere schrijver of schrijvers.

Aanpak
In overleg met de kunstenaar wordt een realistische oplage bepaald van het aantal boeken dat minimaal kan worden verkocht. Door die op voorhand te laten bestellen via het netwerk van de kunstenaar en de uitgever is de kostendekking verzekerd. De kunstenaars met wie De Zwaluw tot nu toe heeft samengewerkt hebben naderhand extra oplagen laten drukken omdat de vraag groter bleek dan gedacht.

Voorbeelden
Uitgeverij De Zwaluw heeft met een aantal kunstenaars oeuvre-overzichten gemaakt zoals met Albert Van Der Weide, Simon Oud, Jacobien de Rooij en Lotte van Lieshout. Dat zijn meestal boeken van 120 pagina’s of meer op flink formaat, genaaid en gebonden in hard cover.
Andere boeken betreffen meer specifieke kleinere publicaties over projecten of voor bijzondere tentoonstellingen gemaakt werk. Voorbeelden daarvan zijn onder meer publicaties van Eliane Gerrits, Marit Dik en Tineke Porck.
In opdracht van derden maakt De Zwaluw ook meer omvangrijke boeken over uiteenlopende onderwerpen, zoals een reeks kunstbeschouwingen van Michiel Morel, de adviespraktijk van de Haarlemse stadsbouwmeester Max van Aerschot, het werk dat Matijs van de Kerkhof maakte in de artist-in-residence voorziening van het Vincent van Gogh Huis in Zundert en een overzicht van historisch publiciteitsmateriaal van geneesmiddelenfabrikanten voor de De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers.

Traditioneel drukwerk
Uitgeverij De Zwaluw heeft een lange staat van dienst in het produceren van boeken in offset als grotere oplagen gewenst zijn, zoals de monografieën over Marten Hendriks, Peter Baren en Piet Slegers of omvangrijke publicaties bij grotere tentoonstellingen van kunstenaars als Harmen Brethouwer, Isabel Ferrand, CWM Dolk en anderen.

Ben je toe aan een publicatie over je kunstenaarschap en een overzichtelijke documentatie van je werk? Maak dan een boek met Uitgeverij De Zwaluw. Neem contact met ons op en we komen op atelierbezoek om concrete plannen te maken over inhoud, financiering, presentatie, verspreiding en publiciteit.

In de ruim 30 jaar van haar bestaan heeft uitgeverij de Zwaluw een klein maar zeer fijn fonds opgebouwd met voornamelijk publicaties over beeldend kunstenaars. Deze boeken werden vrijwel allemaal in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaars gemaakt.

Met en voor de volgende kunstenaars maakten wij fraai uitgevoerde uitgaven: Han Janselijn, Marten Hendriks, C.W.M. Dolk, Jelis van Dolderen, Berend Hendriks, Mirjam Kuitenbrouwer, Lotte van Lieshout, Jacobien de Rooij, Leon Adriaans, Harmen Brethouwer, Isabel Ferrand, Albert Van Der Weide, Max van Aerschot, Roland Sohier, Ad van Campenhout, Peter Baren, Piet Slegers, Eliane Gerrits en Simon Oud.

Wilt u ook een boek laten produceren en uitgeven? Kijk dan op onze sternsite.

Ongekend openhartig verteld door herman de vries zelf: herman de vries • bron

Momenteel werken wij aan enkele publicaties over het leven van kunstenaar herman de vries, verteld door herman de vries zelf. Uiteraard is zijn werk als kunstenaar voortdurend aanwezig in de verhalen. Wie op zoek is naar een duiding van zijn werk of wil weten hoe de kunstenaar tot zijn keuzes kwam, zal ook tussen de regels moeten lezen. In 1970 schreef hij in teheran “the chance of the change is the change of the chance and the change of the chance is the chance of the change”. Dat motief, de wisselwerking tussen kans en verandering, is leidend geweest in zijn hele ontwikkeling. Het is zijn voorstelling van de werkelijkheid dat alles in verbondenheid bestaat.  U kunt hier bestellen.

Slechts een deel van deze boeken is nog leverbaar. Deze boeken zijn via onze webshop te bestellen. Binnen Nederland betaalt u geen verzendkosten.

Klik hier om het boek “Marten Hendriks – Leven / Werk” te bestellen.

Klik hier om de derde editie van Kijk dan! De tekeningen van Jacobien de Rooij te bestellen.

HB1 Han Janselijn 1 DZ-HJ DZ M Kuitenbrouwer DZ LA DZ JdRooij DZ HPG DZ HB ONZ DZ Ferrand DZ CWM